Kasta inte ut utländska doktorander – bråttom med ny lagstiftning!

Sverige måste bli bättre på att ta tillvara på utländska studenter och doktorander! Idag har ungefär 40 procent av alla doktorander utländsk bakgrund, bland de som doktorerar i teknik och naturvetenskap är andelen ännu högre. Många lämnar Sverige så fort de fått sin doktorsexamen – och inte är det konstigt eftersom Sverige kastar ut dem 10 dagar efter de har sin examen är klar! Uppehållstillståndet går ut i stort sett omedelbart efter examen och de disputerade hinner inte komma in på svenska arbetsmarknaden. Istället efterfrågas de av Kanada, USA, Australien och andra länder som inser deras kompetens och har ett bättre regelverk. Vi tillhandahåller alltså utbildning och andra länder ser till att ta tillvara på den i forskning och näringsliv.

I snart tre år har jag arbetat för en ny, smartare svensk lagstiftning på detta område. Bl.a. har jag skrivit motioner, deltagit i debatter, träffat utländska doktorander, skrivit artiklar m.m. På EU-nivå finns nu lagförslag för att göra EU mer attraktivt för studenter, doktorander och forskare. Det gick bl.a. Att läsa om detta i lördags då jag och Europaparlamentariker Cecilia Wikström fick en artikel publicerad artikel publicerad i Corren på detta tema.

Idag träffade Cecilia och jag Linköpings universitets ledning och andra som där jobbar med koppling till internationalisering. Jag passade också på att stämma träffa med några utländska doktorander som också tog med en landsman, klar med sin masterexamen, för att höra om deras personliga erfarenheter. Reza Zarenoe, lokal landstingspolitiker som ofta hörs i debatten om forskningsfrågor, deltog också i mötet. Redan i maj 2011 skrev jag och Reza en artikel om villkoren för utländska doktorander som fick rubriken Utländska doktorander behövs i Sverige.

Cecilia Wikström berättade idag om den lagstiftning hon lagt fram och fått igenom i Europaparlamentet och som nu ska förhandlas med ministerrådet. Jag berättade om arbetet nationellt i Sverige med att få fram en proposition som ska hantera dessa frågor och som går under namnet Cirkulär Migration, svaret på den offentliga utredningen med samma namn. Jag hoppas nu att vi går in på upploppet för att få fram en ny lagstiftning.

20140127-214800.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i EU, skola och utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s