Eweek: debatt för en hållbar framtid

Förra veckan arrangerades eweek – en mötesplats för olika aktörer för att diskutera frågor kring miljö och kretslopp. Frågeställningen var hur får vi en mer cirkulär ekonomi – i det stora och hemma i Östergötland. Intressant ämne, tycker jag, som skrivit många motioner och deltagit i flera riksdagsdebatter om hur vi ska se till att vårt avfall innehåller mindre gifter, förebyggs och återvinns.

Eweek avslutades med lunch på slottet (se bild) och följdes av debatt med fyra riksdagsledamöter och ett kommunalråd. I det partiprogram som FP antog i höstas har miljöfrågorna fått en stärkt position. Det finns en framtidstro och många sunda principer miljöpolitik måste bygga på. Ett antal av dessa framhöll jag i debatten:

-Det finns inget starkare för att få in miljötänk i vardagens alla skede än ekonomiska styrmedel som belönar den som gör rätt.

-Det måste också vara lätt att göra rätt. Tid är en bristvara idag och kan samhället underlätta att göra rätt i miljöhänseende vill många göra det, t.ex. källsortera och åka kollektivt.

-Människor måste också kunna göra informerade val – konsumentmakt är viktigt och märkning och förståelse för vad informationen betyder är viktigt. Vid valet av tvättmaskin behöver man kunna förstå om det t.o.m. är mer ekonomiskt att köpa en dyrare, men mer energisnål maskin. Då belönas både kund och producent.

-Det gäller också att satsa på skola och forskning för att långsiktigt klara miljöproblemen. Idag försämras skolelevers resultat i matematik och naturvetenskap. Det är allvarligt. Det är dagens 15-åringar som om 10 år är våra nytänkande civilingenjörer som kan komma fram till ny miljöteknik. Vi får inte missa chansen att rusta dagens unga med kunskaper och intresse!

Denna vecka fortsätter jag mina ”samtal för skolan” genom att träffa Barbara Bergström, grundare till friskolan Internationella Engelska Skolan och hennes man Hans Bergström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter.

KGE

På bilden talar Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen om den ljusnande framtid – om vi gör rätt val för miljön och klimatet.

20140203-132251.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i skola och utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s