Landskrona har kraftigt höjt skolresultaten. Hur gör de?

Har idag besökt Landskrona för att ta reda på hur de gjort för att markant höja elevernas kunskap. Torkild Strandberg, FP, som leder kommunen är tidigare kollega till mig i riksdagen. Han skrev en artikel i SvD som gjorde mig så nyfiken att jag ville veta mer. Detta besök ingår förstås i min strävan att hitta bästa tillvägagångssätt för att också höja skolresultaten i Linköping.

Så vad är kärnan i det som gjorts för att höja elevernas skolresultat i Landskrona?

Mitt intryck är att det kan sammanfattas såhär:

-Ta regelbundet reda på vad eleverna kan och låt sedan skickliga lärare och rektorer analysera vilka insatser som behövs för att varje elev ska höja sig. Till hjälp för analysen har de lokalt utvecklat ett analyssystem DigiLys med färgkartor som snart kommer vara nationellt tillgängligt (det är detta ni ser på bilden).

– Ha genomgående höga förväntningar på alla barn oavsett bakgrund. Skapa tydliga mål och klar ansvarsfördelning. Alla vet vad som gäller och har ett gemensamt syfte med skolan. Lita på att rektorer och lärare tar ansvar för sitt arbete.

-Lyft fram och satsa på kompetenta lärare. I Landskrona är det självklart att söka alla pengar för förstelärare för att så många lärare som möjligt får karriärmöjligheter och högre lön. Förstelärarna blir utsedda enligt genomtänkta kriterier enligt Arete meritering. Stipendier utdelas till mest framstående lärarna..

Lisa Flinth, utbildningsnämndens ordförande, ordnade att jag fick träffa lärare och rektor vid Dammhagsskolan för att se hur detta fungerar i praktiken. Det var en härligt inspirerande dag!

KGE

20140212-115400.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i skola och utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s