Besök hos Lärarnas Riksförbund: samtal om lön och studiero

Denna veckan startade jag med besök hos Lärarnas Riksförbund i Linköping. Två ämnen dominerade när vi talade om vad lärare tycker är mest angeläget att förändra för att engagerade och kunniga människor ska vilja vara lärare: den ökade arbetsbelastningen med för mycket krav från stat och kommun på dokumentation och lönen.

Vi diskuterade också ordning i klassrummet. Studiero är en förutsättning för lärande och koncentration och därmed viktigt att diskutera för att kunna höja studieresultaten. Pisa-undersökningen visar att Sverige ligger dåligt till vad gäller klassrumsklimat och vi har flest sena ankomster av alla länder som ingår i studien. Idag har Jan Björklund tillsatt en utredning för att stärka lärarna i att upprätthålla ordning. LRs förra ordförande är utredare. Bra med politiskt ledarskap och att stödet ska förstärkas för den enskilde läraren, men även på varje skola måste man arbeta med detta dagligen. Inte sällan är trygghet och studiero en fråga om kultur och lokalt ledarskap.

På fredag besöker jag Engelska skolan i Linköping. För några veckor sedan träffade jag grundaren av skolan och hon berättade att ordning och studiero en central del av vad skolan står för. Föräldrarna involveras i att upprätthålla ordningen och om jag förstod rätt skriver de kontrakt med varje elev om vilka ordningsregler som gäller. Engelska skolan är också intressant utifrån hur de rekryterar lärare – många är från andra länder – och sin internationella inriktning.

Annars är idag en milstolpe passerad i konstitutionsutskottet där jag är ledamot: vi har färdigställt lagförslaget till riksdagen om hur kandidater och partier offentligt ska redovisa bidrag de tar emot. Detta är ett viktigt steg för att hålla Sverige på en låg nivå vad gäller korruption och stärka förtroendet för politiken. Debatt och beslut av riksdagen på onsdag nästa vecka.

KGE

/

Annonser
Det här inlägget postades i skola och utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s