Äntligen öppenhet om partifinansiering

Jag är just klar med riksdagsdebatt som handlat om att allmänheten ska få mer insyn i vilka bidrag partier och kandidater tar emot. Blev en bra och belysande debatt!

Frågan har diskuterats i riksdagen ända sedan 1930-talet. Idag tar vi ett stort steg för att stävja korruption och öka insynen genom att vi inför lagstiftning om hur redovisningen ska gå till. Lagen träder ikraft den 1 april och kommer alltså att omfatta årets kampanjer i europavalet och det allmänna valet.

De mest intressanta redovisningarna att läsa framöver blir troligen Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas. Socialdemokraterna måste nu redovisa värdet av de tjänster som LO ger till partiet. Värdet av dessa tjänster har av Carl B Hamilton uppskattats till flera hundra miljoner, men vi vet inget säkert, eftersom värdet av tjänster idag inte redovisas i den frivilliga överenskommelsen mellan riksdagspartierna.

Sverigedemokraterna har inte velat ingå i den frivilliga överenskommelsen om intäktsredovisning men tvingas nu att redovisa sina inkomster. I media har vi kunnat läsa om att de haft ett flertal anonyma bidragsgivare som gett mycket stora bidrag, även i miljonklassen.

Lagstiftningen är inte helt komplett, till exempel omfattas inte den lokala och regionala nivån. Det är möjligt att detta kommer utnyttjas av de som inte ställer upp på lagen. För att täppa till luckor kommer en utredning med alla politiska partier i riksdagen tillsättas.

Luckor må finnas idag, men budskapet är klart och tydligt: Väljarna har rätt till insyn i en trovärdig redovisning av partiers och kandidaters bidrag och dolda lojaliteter ska upphöra!

KGE

Annonser
Det här inlägget postades i demokrati. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s