Jämställdhet kommer inte av sig själv – debatt i Corren

Det finns myter om jämställdhet. En är att Sverige är jämställt. En annan är att jämställdhet kommer av sig själv.

Den 8 mars är internationella kvinnodagen. Den behövs, också i Sverige, för att lyfta frågor som rör kvinnor och män. I samband med detta publicerade jag tillsammans med jämställdhetsministern och FPs ekonomiske talesperson en debattartikel om bristen på kvinnor i ledande positioner i bolag.Vi sade i artikeln bl.a. att det kan bli aktuellt med kvotering till börsbolagens styrelser. Oj vad argt det blev på Correns ledarredaktion. Känsligt ämne alltså. Och jag fick chansen att replikera och gjorde det då lite bredare och skrev om olika saker som påverkar kvinnors förutsättningar till arbete och därmed jämställdhet.

SCB har en lättillgänglig sida med indikatorer på jämställdhet. Där kan man bl.a. läsa att:

Enbart 5 procent av styrelseordförande i börsbolag är kvinnor, enbart 24 procent av ledamöterna är kvinnor och 6 procent av vd är kvinnor.

I endast tre av de 30 vanligaste yrken är jämställdheten god dvs det arbetar minst 40 procent av vardera könet.

Kvinnor i hög grad arbetar deltid för att de tar hand om hem och familj, dvs gör det obetalda arbetet. Kvinnor tar ut 3/4 av föräldrapenningen, och därtill vet vi att de stannar hemma med barn utan betalning fler dagar, medan män i hög grad är hemma med barn de dagar de får ersättning.

Inte heller i kommunerna är inflytandet jämställt. Den högsta posten, kommunstyrelsens ordförande, innehas till 71 procent av män. Därtill vore det intressant att veta i vilka kommuner detta är eftersom det inte är helt djärvt att gissa att män innehar posterna i de större städerna.

Det går att göra något åt denna ojämställdhet – att män och kvinnor har olika makt att forma samhället och sitt eget liv. För det behövs kunskap och aktiva åtgärder.

KGE

665x320_feminism2

Annonser
Det här inlägget postades i jämställdhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s