Sverige attraktivare i den globala talangjakten

Idag pågår en global talangjakt – konkurrensen om kvalificerad arbetskraft är tuff. Varje år lyckas vi i Sverige attrahera många utländska studenter och doktorander, men efter examen stänger vi dörren för dem. Många lämnar Sverige och vi förlorar värdefull arbetskraft. Istället välkomnar andra länder dem och drar nytta av deras kunskaper. Så kan vi inte fortsätta!

Det tycker inte heller regeringen som nu beslutat om en proposition ”Cirkulär migration och utveckling”. Propositionen innehåller förslag till ett nytt regelverk som ska skapa bättre förutsättningar för utländska studenter, doktorander och deras medföljande att arbeta i Sverige.

I snart tre år har jag arbetat för dessa regeländringar som innebär att Sverige blir bättre på att ta till vara på den kvalificerade arbetskraft som söker sig till vårt land och att Sverige blir attraktivare som studie- och forskningsnation. Klart jag är glad för de regeringsförslag som nu är offentliga och överlämnade till riksdagen!

Idag är det svenska regelverket gällande utländska studenters och doktoranders möjlighet att stanna i Sverige efter avslutade studier det striktaste i EU. Omedelbart efter avslutade studier måste de lämna Sverige om de inte har ett färdigt jobb. Regeringen föreslår nu att studenter och doktorander ska kunna stanna för att söka jobb eller starta företag efter studierna och doktorander får samma villkor som arbetskraftsinvandrare att söka permanent uppehållstillstånd.

Frågan är inte bara viktig för Sverige, utan också för Östergötland. Vid Linköpings Universitet finns idag ungefär 200 doktorander och 90 studenter med utländsk bakgrund. En mycket stor andel av doktoranderna vid svenska universitetet – över hälften av de som börjar doktorera inom naturvetenskap och teknik – har utländsk bakgrund. Företagen och forskningen behöver denna spetskompetens och många doktorander kan nu på ett bättre sätt planera för att kunna bygga sin framtid i Sverige.

Idag tänker jag på er doktorander som jag genom åren haft kontakt med. Tack för era berättelser!

Debatt i riksdagen 16 juni. Lagen föreslås träda i kraft 1 juli 2014.

KGE

20140402-142051.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i högskola och universitet, skola och utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s