Final i riksdagen

Idag har vi i Konstitutionsutskottet haft riksdagsdebatt om årets granskning av ministrarna. Det blev en mycket sansad debatt, särskilt i jämförelse med den hetsiga stämning som präglade årets presskonferens om samma betänkande. Dagens debatt, särskilt om regeringens hantering av Vattenfalls förvärv av Nuon, var mer saklig och det var ju bra. KUs granskning fyller en viktig funktion för att skapa praxis och ge vägledning för hur en regering ska fungera. Å andra sidan var debatten nog så torr och teknisk att media knappast skriver en rad. Men den som är intresserad av granskningen och spelet i KU fick en del matnyttigt att läsa i riksdagens stenografiska protokoll.

På torsdag har vi i KU vår sista debatt för mandatperioden och passande nog handlar den om demokratipolitiken, utifrån regeringens skrivelse ”En politik för en levande demokrati”. För mig har allt KU-arbetet i grunden handlat om att stärka och utveckla svensk demokrati.

I år är det supervalår. Val är demokratins höjdpunkt. Politiker vänder sig direkt till väljaren. Väljarna stannar upp, utkräver ansvar, utser vem som ska representera dem och påverkar vilken politik som ska föras. Inför val skapas en massa anledningar till att samtala om vilket samhälle vi ska ha. Att dela flygblad på torget brukar alltid innebära att jag får veta något nytt.

På måndag kommer jag delta i riksdagsdebatt inför beslutet om ett nytt regelverk som ger utländska studenter och doktorander bättre villkor för att stanna i Sverige efter studier och examen. Under de tre år som jag på olika sätt agerat i frågan har många utländska doktorander kontaktat mig. Det har varit fantastiskt kul och energigivande att få direktkontakt med dem som direkt berörs av frågan. Känns bra att äntligen få trycka på Ja-knappen.

Just nu är det skolavslutningstider. Ljuden från studentflaken når in till mitt kontor. Hoppas att många unga på riktigt känner att den ljusnande framtid är deras. Vilken politik som bedrivs avgör förstås en del av hur ljus den blir. Jag säger bara se upp för dubbelstöten, flumskola och nationalism!

KGE

20140610-200029.jpg  20140610-200106.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s