Gör förskolan friskare – debattartikel av mig i Corren

Förskolan är viktig för barns utveckling och för att föräldrar ska kunna leva jämställt. Nu har många barn åter startat förskolan eller precis skolats in. Roligt att träffa kompisar och personal efter sommarlovet! Tyvärr innebär det också en ökning av förkylningar och andra sjukdomar.

När det var som mest sjukfrånvaro och vård av sjukt barn (vab) i vintras började jag fundera på om det finns något sätt att minska smittspridning och sjukfrånvaro på förskolor. Jag började läsa artiklar och kom i kontakt med hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson som framgångsrikt startat och utvecklat ett arbete för friskare förskolebarn i Göteborg och Västra Götalandsregionen (HYFS).

Flera kommuner har sedan inspirerats av deras arbete. Exempelvis har Leksand har haft ett framgångsrikt projekt under 2013. Senast var jag i kontakt med en tjänsteman i Motala som berättat att de nu där startar ett arbete för friskare barn och personal i förskolan.

Jag anser att även vi i Linköping ska ta tag i denna fråga. Jag har idag en artikel ”Gör förskolan friskare” i Corren. Vinsten är friskare barn, personal och föräldrar och att resurser frigörs som kan satsas på att vidare utveckla välfärden.händer

KGE

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s