Så vill FP stärka Linköpings skola – presskonferens

Lärarna, studieron och en bra start för alla elever är de viktigaste skolfrågorna inför valet för Folkpartiet i Linköping. Om detta höll jag presskonferens i måndags som resulterade i två nyhetsartiklar. Tyvärr finns de inte på nätet så jag skriver kort nedan om vad jag sa.

Att satsa på lärarna är att satsa på eleverna! Att läraryrket är attraktivt är grundläggande för att höja resultaten i skolan. Det måste till högre löner och karriärvägar. Folkpartiet har infört karriärstjänsterna och vill gå längst i att öka antalet förstelärare. Om två år vill vi se att 1/4 av alla behöriga lärare är förstelärare och därmed har fått ett lönelyft med 5000 kr. Som en universitetsstad ska vi i Linköping också ha högre ambitioner när det gäller att inrätta fler lektorstjänster, dvs lärare med forskarutbildning.

Därtill är det mycket viktigt att vi anställer fler speciallärare. Samtidigt ska man veta att det finns nästan inga att anställa. Socialdemokraterna lade ned utbildningen 1990 och den kom inte igång igen förrän 2008. Under senaste åren har alliansen satsat på speciallärare, ändå har antalet sjunkit i Linköping eftersom speciallärare gått i pension och det inte funnits nya att anställa. För att fler ska vilja utbilda sig till speciallärare vill Folkpartiet ge en examensbonus på 50000 kr. Folkpartiet i Linköping vill dessutom höja ingångslönerna för speciallärare i Linköping med 2 000 kronor i månaden. Då kan vi få fler lärare att vidareutbilda sig och vår kommun kan bättre konkurrera om de utbildade speciallärarna.

Folkpartiets andra prioriterade område är studiero. Svensk skola ligger i topp på två områden i de internationella mätningarna: sena ankomster och ogiltig frånvaro. Det är klart att eleverna inte lär sig tillräckligt om de inte är på lektionerna eller om lektionerna ständigt störs. Därför vill Folkpartiet se tydliga ordningsregler på varje skola, med rutiner och en organisation för hur överträdelser ska hanteras på skolan. Ledarskap och uppbackning av lärarna i klassrummet är mycket viktigare för att skapa studiero än ordningsomdöme. Om detta talar jag gärna, men media vill förstås hellre tala om det senare eftersom det är mer konkret.

Det tredje prioriterade området är tidiga satsningar så ingen elev halkar efter redan i lågstadiet. Regeringen har föreslagit att Linköpings kommun ska få 31 miljoner kronor från och med 2015 för att anställa fler lärare i lågstadiet. Pengarna kan användas för att minska klasserna, ha flera lärare i klassrummet eller anställa speciallärare. För Linköping betyder det cirka 65-70 nya tjänster.

KGE

20140827-101343.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s